Karate DO

Με λίγα λόγια

Το καράτε είναι μια μαχητική τέχνη με καταγωγή από την Οκινάβα της Ιαπωνίας. Η λέξη καράτε στα ιαπωνικά σημαίνει «άδειο χέρι», που πέρα από τη σημασία του ότι στο καράτε δεν χρησιμοποιούνται όπλα, ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αδειάσει την ψυχή και το μυαλό του από την περηφάνια και τα πάθη, και αναζητήσει την αρετή στην τελειοποίηση της τέχνης του.

Ιστορία

Kara σημαίνει στα γιαπωνέζικα κενό, te σημαίνει χέρι & η λέξη do μεταφράζεται ως ο δρόμος, ή η πορεία.
Έτσι karate-do σημαίνει είναι η πορεία για το άδειο χέρι (Ο δρόμος των άδειων χεριών = μυαλό μακριά από κάθε κακή σκέψη).
Είναι μια πολεμική τέχνη στην οποία ο υπέρτατος σκοπός δεν είναι να επιδιώξει κάποιος την νίκη, αλλά να εργαστεί για την τελειότητα του χαρακτήρα, του αυτο-ελέγχου και της πειθαρχίας μέσω της εμπειρίας & της εξάσκησης. Είναι επίσης μια μορφή αυτοάμυνας όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του σώματος που, με τη σκληρή και συστηματική προπόνηση, γίνονται αποτελεσματικά και ισχυρά όπλα.
Το Karate χρησιμοποιεί όλο το σώμα όπου κατά αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται η ισορροπία, η ευελιξία, ο συντονισμός, η ταχύτητα και η δύναμη.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τακτικής προπόνησης των βασικών τεχνικών (Kihon) που, λόγω της ποικιλίας και της πολυπλοκότητάς τους, μπορούν να θεωρηθούν ως μία πλήρης τέχνη.

Shito Ryu

Το shito ryu karate do (σίτο-ρίου καράτε-ντο) είναι ένα από τα τέσσερα αναγνωρισμένα στυλ καράτε. Ιδρυτής του «τρόπου» καράτε που ονομάζεται Shito είναι ο Kenwa Mabuni. Το όνομα Shito προέρχεται από τα αρχικά των δασκάλων του, Kanryo Higashionna και Anko Itosou.

Η καταγωγή του συστήματος καθώς και του ιδρυτή του, Kenwa Mabuni είναι από την Οκινάουα.

Η εξάσκηση γίνεται κυρίως με την εκτέλεση των κάτα, τα οποία χωρίζονται στα παραδοσιακά κάτα τα οποία διδάχτηκε ο Mabuni από τους δασκάλους του και στα κάτα που δημιούργησε ο ίδιος. Τα κάτα προέρχονται από τις σχολές τόσο της Naha (Naha te) όσο και από της Shuri (Shuri te) και Tomari (Tomari te). Έμφαση δίνεται στην εκμάθηση των τεχνικών των κάτα (αναλύσεις) αλλά και στην καλαισθησία των τεχνικών με απώτερο σκοπό την πνευματική καλλιέργεια.

Το Shito Ryu Karate do έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κάτα από οποιοδήποτε άλλο στυλ karate do.

ΖΩΝΕΣ/ΒΑΘΜΟΙ

Άσπρη Ζώνη

Οι αρχάριοι αθλητές του Καράτε φοράνε άσπρη ζώνη. Το λευκό χρώμα της ζώνης συμβολίζει την αγνότητα. Στο τμήμα αυτό οι αθλητές διδάσκονται τις πρώτες βασικές κινήσεις του Καράτε, στοιχεία που θα αποτελέσουν τους δομικούς λίθους για την εξέλιξή τους.

Κόκκινη Ζώνη

Στο τμήμα αυτό οι αθλητές εξακολουθούν να διδάσκονται τις βασικές κινήσεις του Καράτε, προσθέτοντας επιπλέον στοιχεία που θα αποτελέσουν τους δομικούς λίθους για την εξέλιξή τους.

Κίτρινη Ζώνη

Οι αθλητές, έχοντας ήδη αποκτήσει την πρώτη τους επαφή με το Καράτε, συνεχίζουν με τις ήδη υπάρχουσες αλλά και νέες τεχνικές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις στάσεις, ώστε να μπορούν να οριοθετούν καλύτερα το σώμα τους μέσα στο χώρο, σε σχέση πάντα με τον αντίπαλο.

Πορτοκαλί Ζώνη

Στην πορτοκαλί ζώνη, οι αθλητές είναι πλέον σε θέση να συνδυάσουν τις τεχνικές που έχουν μάθει στις προηγούμενες ζώνες, εφαρμόζοντας έτσι απλές ολοκληρωμένες μορφές αυτοάμυνας.

Πράσινη Ζώνη

Εδώ, οι αθλητές έχοντας αποκτήσει ήδη μία μικρή εμπειρία, περνούν σιγά σιγά σε πιο σύνθετους συνδυασμούς τεχνικών. Μαθαίνουν να τοποθετούν κατάλληλα το σώμα τους, ανάλογα με την κίνηση που εκτελούν.

Μπλε Ζώνη

Στη μπλε ζώνη, οι αθλητές εμπλουτίζουν τους συνδυασμούς των κινήσεων της πράσινης ζώνης. Τα λακτίσματα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ζώνη αυτή. Επιπλέον, από αυτή τη ζώνη γίνεται η επιλογή των αθλητών που θα απαρτίσουν την επίσημη αγωνιστική ομάδα του Συλλόγου.

Μωβ Ζώνη

Στη ζώνη αυτή, οι αθλητές έχοντας πλέον κατακτήσει τις βασικές τεχνικές των προηγούμενων ζωνών, καλούνται να αποδείξουν την άρτια εκτέλεση και την δεξιοτεχνία των κινήσεών τους.

Καφέ Ζώνη

Η καφέ ζώνη αποτελεί το μεταίχμιο της σταδιοδρομίας ενός αθλητή Καράτε. Σε αυτό το στάδιο, ο Καρατέκα προετοιμάζεται εντατικά για τη μαύρη ζώνη, εκπαιδεύεται σε ακόμα πιο δύσκολες τεχνικές και ξεκινάει να γνωρίζει την ελεύθερη μάχη (jui kumite) – αφού πλέον ο αντίπαλος δεν παραμένει ακίνητος σε ένα σταθερό σημείο.

Μαύρη Ζώνη

Είναι η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή ενός Καρατέκα, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο βασικός κύκλος εκπαίδευσής του. Οι γνώσεις του παρελθόντος, η νέα ύλη και η ελευθερία των κινήσεων, έχουν σκοπό να τον κάνουν έναν άρτιο Καρατέκα, έτοιμο να ανταπεξέλθει σε κάθε δύσκολή στιγμή. Πάνω από όλα όμως, η τέχνη του Καράτε συμβάλλει στην ολοκλήρωση του χαρακτήρα μας. Για τον λόγο αυτόν, το Καράτε ξεκινά εδώ, στη μαύρη ζώνη.

Τι προσφέρει

Η χρησιμότητα και η προσφορά του Καράτε στην εποχή μας, έχει πολλαπλή μορφή. Πρακτικά αποτελεί, πρώτα απ’ όλα, μια αποτελεσματική μέθοδο ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ, στην οποία μπορούν να εξασκηθούν άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, καθώς και παιδιά.
Σαν ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ αποτελεί μια ολοκληρωμένη μέθοδο εκγύμνασης του ανθρώπινου σώματος. Ο δυναμικός τρόπος εκτέλεσης των επιστημονικά μελετημένων τεχνικών του, υποχρεώνει έναν μεγάλο αριθμό μυών να γυμνάζεται αρμονικά. Συμβάλλει αποφασιστικά στην ισομετρική ανάπτυξη του σώματος, στη βελτίωση του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη της ευκινησίας και στην ευστροφία του πνεύματος.
Η αρμονική ανάπτυξη και συνεργασία των σωματικών και των ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ παραγόντων του ανθρώπου, αποτελούν βασική επιδίωξη των ασκούμενων.
Η μέθοδος της συνεχούς ατομικής προσπάθειας και επιμονής, η αυτοπειθαρχία, αρχές στις οποίες οι ασκούμενοι θα πρέπει να ενδώσουν, αν θέλουν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα, μπορούν να αποτελέσουν ένα ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ σύστημα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα για την υπόλοιπη ζωή τους.